Popcorn kritiseres ofte for sit kalorieindhold. Men de poppede majskerner kan tilsyneladende forvolde mere skade end voksende livvidder.

En ny undersøgelse har i hvert fald fundet frem til, at stoffet diacetyl - en ingrediens i popcorn, som tilfører en særlig smørsmag og duft - muligvis kan kobles sammen med den frygtede Alzheimers sygdom.

Helbredsproblemer hos fabriksarbejdere
Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Chemical Research in Toxicology, og der er en ganske særlig grund til, at forskerne netop har undersøgt den omtalte ingrediens.

Diacetyl er nemlig allerede blevet kædet sammen med åndedrætsbesvær og andre helbredsproblemer hos ansatte, der arbejder med mikroovnspopcorn og fabrikker, der producerer specielle smagsvarianter.

Stoffet bruges også i forskellige margarineprodukter, slik, øl og diverse snacks.

Robert Vince, chef for Center for Drug Design ved University of Minnesota, er hovedforfatter på undersøgelsen. Han siger, at diacetyl i struktur ligner andre stoffer og substanser, der kan føre til ophobning af proteinet beta-amolyid i hjernen.

Forsvarsmekanisme nedbrydes
Netop denne ophobning er en væsentlig årsag til sygdommen.

Hjernen er beskyttet fra resten af legemet via den såkaldte blod­hjerne­barriere, men ingrediensen er tilsyneladende også i stand til at gennembryde denne forsvarsmekanisme.

Næsten 30 millioner mennesker lever i dag med Alzheimers.

Den dødelige sygdom resulterer i en svigtende hjernefunktion og demens. Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen.