Den danske hær skal snart have nye maskingeværer. Det er der flere gode grunde til, men en af de mere opsigtsvækkende er, at de gamle geværers vægt simpelthen er så høj, at soldaterne bliver mindre.

- Man har simpelthen gjort op, at de efter et halvt år i Afghanistan bliver op til to centimeter lavere af at slæbe på de mange kilo, siger major Niels Bohsen fra Hærens Kampskole til tv2.dk.

Helt konkret kan en maskingeværsskytte komme helt op på 44 kilos udrustning og våben, lyder det fra Kampskolen.

- Så længe man er under den belastning, synker kroppen simpelthen sammen, siger major Niels Bohsen, der tilføjer at soldaterne som regel retter sig ud igen, når de kommer hjem.

- I Afghanistan har vi også haft en fysioterapi-ordning, fordi vi måtte erkende, at soldaterne fik belastningsskader i ryg og knæ,

1300 skud i minuttet
Derfor arbejder Forsvaret på at skære unødvendige kilo af alle dele af udrustningen. Også våbnene.

Med de nye LMG’er (lette maskingeværer) skulle der alene gerne ryge tre kilo af maskingeværskytternes kampvægt. Samtidig kan de også nøjes med mindre af den tunge 7.62-ammunition fordi, de to kandidater simpelthen skyder færre skud i minuttet.

LMG-skytte viser M/62 frem. De nye maskingeværer bliver markant lettere. Forsvarskanalen (arkiv)

- Det gamle maskingevær har en meget høj kadence på 1200-1300 skud i minuttet. Det var godt under Den Kolde Krig og Anden Verdenskrig, men i dag ønsker man mere præcisionsild med enkelte skud, siger major Niels Bohsen.

De to kandidater, den amerikanske M60 og den tyske HK121, skyder begge omkring halvt så mange skud i minuttet. De er også begge langt mere ergonomiske end det nuværende danske maskingevær, der blev udviklet helt tilbage under Anden Verdenskrig.

Helt særlig lyd
Alligevel har de lange og tunge tyskproducerede maskingeværer været meget populære blandt soldaterne. Blandt andet på grund af den helt specielle lyd.

- Det gamle maskingevær kan med sin skudkadence lægge en utrolig stor mængde bly ud i terrænet og holde fjenden nede, men det har også en meget distinkt lyd, når det skyder, siger major Torben Sandal Petersen, chef for Våben og Ammunition ved Forsvarets Materieltjeneste, til tv2.dk.

Man skal nemlig kunne høre, at man har et maskingevær med.

- Lyden har i min optik en utrolig stor indvirkning på, hvordan soldaterne reagerer.

Våbenindkøbet vil ifølge Forsvarets Materieltjeneste nå op mellem 100 og 200 millioner kroner.

Det nye maskingevær skal erstatte de aldrende geværer, der blev indført i Forsvaret i 1962. Der er tale om en modificeret udgave af det tyske MG42, der også blev brugt under Anden Verdenskrig.

Se flere historiske fotos af våbnet i aktion her. Og se her, hvordan man kan stege bacon på et geværløb.